Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.07.2016

В прокуратурі області підвели підсумки роботи за перше півріччя поточного року

   Підсумки роботи органів прокуратури області у першому півріччі поточного року та завдання на наступний період, 12.07.2016 обговорені на оперативній нараді при прокурорі області за участю керівників місцевих прокуратур. 
   Прокуратурою Запорізької області у межах повноважень, визначених статтею 121 Конституції України, Законом України «Про прокуратуру», упродовж 1 півріччя 2016 року вжито комплекс заходів, які в цілому сприяли підвищенню ефективності прокурорсько-слідчої діяльності, належному виконанню покладених на органи прокуратури функцій та завдань.
   Вжиті прокуратурою у координації з іншими правоохоронними органами заходи забезпечили певною мірою стримування темпів зростання рівня злочинності та позитивно вплинули на ефективність роботи у боротьбі зі злочинністю.
   Так, майже на чверть зменшився рівень злочинності серед неповнолітніх (з 239 до 183 кримінальних правопорушень, учинених неповнолітніми), сталою є тенденція до зменшення кількості умисних вбивств (з 49 до 47).
   Забезпечено належне процесуальне керівництво під час досудового розслідування слідчими органів Національної поліції низки актуальних кримінальних проваджень.
   Так, до суду направлено обвинувальний акт за фактами вчинення 12 епізодів розбійних нападів на магазини та аптеки у м. Запоріжжі.
  Завдяки злагодженій співпраці слідчих СВ УСБУ в області та процесуальних керівників забезпечено розслідування та направлення до суду низки резонансних проваджень, з яких 2 – про злочини проти основ національної безпеки, 1 – проти громадської безпеки, 1 – за ознаками контрабанди холодної зброї.
  Використовуються новели кримінально процесуального законодавства щодо здійснення спеціального досудового розслідування.
   Так, до суду у порядку спеціального досудового розслідування направлено 2 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях відносно членів диверсійно-розвідувальної групи, які отримавши від керівництва терористичної групи «Восток» терористичної організації «ДНР» вогнепальну зброю, боєприпаси, а також вибухові речовини та пристрої, вчинили диверсію на залізничному мості в Оріхівському районі Запорізької області та намагалися вчинити інші диверсії на об’єктах нашого регіону, що мають важливе народногосподарське та оборонне значення.
   Спільними зусиллями правоохоронних органів в 1 півріччі поточного року припинено діяльність 4 злочинних угруповань.
   Зокрема, припинено діяльність банди, яка тривалий час вчиняла розбійні напади на ювелірні крамниці міста Запоріжжя та області. За результатами ретельно спланованої спецоперації, в ході якої проведено великий обсяг негласних слідчих (розшукових) дій, озброєних автоматичною зброєю членів банди, які з метою конспірації використовували форму з написом «СБУ», затримано одразу після чергового нападу на ювелірну крамницю, з якої ними викрадено ювелірні вироби на суму понад 10 мільйонів гривень. Встановлено причетність до діяльності злочинного угруповання 7 осіб, перевіряється причетність членів банди до розбійних нападів, в ході яких викрадено ювелірних виробів на загальну суму майже 17 мільйонів гривень.
   До суду направлено 2 обвинувальні акти відносно 6 осіб у кримінальних провадженнях щодо злочинних угруповань.
   За результатами судового розгляду таких кримінальних проваджень протягом півріччя судами постановлено вироки відносно 6 осіб, яким призначено покарання у виді реального позбавлення волі.
   Вжиті заходи сприяли активізації роботи слідчих та оперативних підрозділів фіскальної служби області. За результатами викрито діяльність 3 конвертаційних центрів. Покращено стан відшкодування завданих державі збитків. По направленим до суду кримінальним провадженням встановлено збитки на суму 13,5 млн. грн., з яких відшкодовано майже 12 млн. грн. (86%), на суму 33,5 млн. грн. накладено арешт на майно підозрюваних, на 1,7 млн. грн. заявлено цивільних позовів.
   У поточному році правоохоронними органами області до суду направлено 5 обвинувальних актів щодо корупційних кримінальних правопорушень.
   У сфері запобігання корупції використовуються адміністративно-правові заходи впливу. Правоохоронними органами області складено 56 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, за результатами судового розгляду яких до відповідальності притягнуто 32 особи.
   За поданнями прокурорів до дисциплінарної відповідальності притягнуто 62 особи, які вчинили пов’язані з корупцією правопорушення.
  Слідчими прокуратури області закінчено розслідування ряду актуальних кримінальних правопорушень, у тому числі стосовно 2 інспекторів Держфінінспекції в області, які отримали неправомірну вигоду за невідображення в актах перевірки виявлених порушень; стосовно працівника територіального управління Департаменту з протидії наркозлочинності Національної поліції України, який придбав, зберігав та збував психотропну речовину; стосовно військовослужбовця і цивільної особи, які збували зброю, у тому числі станковий гранатомет.
   Також скеровано до суду обвинувальний акт відносно активіста ГО «Дорожній контроль» за ч. 1 ст. 189 КК України за фактом вимагання у співробітників Ленінського ВП ГУ НП в Запорізькій області грошових коштів у розмірі 6000 доларів США за нерозголошення відомостей про отримання останніми неправомірної вигоди, якого вироком суду визнано винним у скоєнні вказаного кримінального правопорушення.
   Загалом протягом 1 півріччя 2016 року слідчим відділом прокуратури області до суду спрямовано 17 обвинувальних актів, з яких 5 – у сфері корупції, 2 – стосовно членів організованих злочинних груп.
   Про ефективне використання слідчими прокуратури області новел кримінального процесуального законодавства свідчить винесений у порядку спеціального судового провадження вирок колишньому співробітнику Вільнянської ВК № 20, якого засуджено до 10 років позбавлення волі.
   Протягом 1 півріччя поточного року за участю державних обвинувачів з постановленням вироку розглянуто 1850 кримінальних проваджень та 5 кримінальних справ, направлених до суду згідно з КПК України в редакції 1960 року. Стабільно високим є рівень апеляційного реагування по кримінальним провадженням (91%) та у кримінальних справах (100%).
   На території області функціонують 6 виправних колоній різного рівня безпеки, 2 арештні доми, 1 слідчий ізолятор та 1 установа виконання покарання максимального рівня безпеки з функцією слідчого ізолятора, спеціалізовані міжобласні психіатрична і протитуберкульозна лікарні. В цих установах на кінець півріччя утримувались та відбували покарання 4 022 особи.
   Завдяки вжитим прокуратурою області заходам збільшилась на 5% (з 49,8% до 55,1%) кількість працевлаштованих засуджених. Майже на 18% зросла їх середня заробітна плата (з 441,47 грн. до 535,90 грн.).
   Вжиті заходи, у тому числі кримінально-правового характеру, сприяли забезпеченню високого рівня добровільного виконання штрафів як основного покарання. Так, цього року у добровільному порядку виконано понад 87% вироків, якими засудженим особам призначено основне покарання у виді штрафу (за аналогічний період минулого року – 76,5%).
   На усунення порушень кримінально-виконавчого та іншого законодавства органами прокуратури області внесено 196 вказівок, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 101 особу.
   Значно активізовано представницьку діяльність на захист інтересів держави. Результати роботи органів прокуратури області з питань представництва є одними з найкращих по державі.
   Так, пред’явлено позовів на загальну суму 560 млн. грн., судами задоволено позовів на суму 239 млн. грн. Попереджено незаконне надання та повернуто державі та територіальним громадам земельні ділянки площею 274 га. Завдяки активної участі прокурорів у справах за позовами інших осіб захищено інтереси держави на суму 40 млн. грн.
   Як приклад, господарським судом Запорізької області 06.06.2016 задоволено позовні вимоги прокуратури області в інтересах держави в особі Запорізької міської ради до ПАТ «Запорізький домобудівний комбінат» про припинення права постійного користування земельною ділянкою та її повернення територіальній громаді площею 22,2 га та вартістю 115,8 млн. грн. Наразі вказану земельну ділянку вже повернуто до комунальної власності м. Запоріжжя.
   Забезпечено виконання судових рішень на суму майже 200 млн. грн., на 56 млн. грн. зменшено залишок невиконаних судових рішень минулих років, задоволено 135 скарг прокурорів на незаконні дії державних виконавців.
   Суттєво покращено якість позовної роботи, значно зменшилась кількість прийнятих судами обґрунтованих рішень про відмову у задоволенні позовів прокурорів. Рівень апеляційного реагування при реалізації представницької функції складає 63%, касаційного – 100%.
   Покращено стан досудового розслідування кримінальних проваджень відносно неповнолітніх. За наслідками досудового розслідування до суду направлено 122 обвинувальних акта.
  Забезпечено належний рівень підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях зазначеної категорії. У поточному році судами з постановленням вироку розглянуто 83 кримінальних провадження стосовно неповнолітніх.
   Проводиться активна робота з представництва інтересів дітей та держави у сфері охорони дитинства. В цій сфері судами відкрито провадження у справах на суму більше 2 млн. грн. Протягом півріччя судами задоволено 17 позовів на суму понад 1 млн. грн.
  Прокурори звертались до суду з нетиповими та актуальними позовами, зокрема, щодо встановлення юридичного факту, який у подальшому надасть можливість дитині отримувати соціальні виплати від держави, стягнення недонарахованої стипендії, одноразової грошової допомоги при закінченні навчального закладу, про накладення заборони на відчуження нерухомого майна, визнання права власності за дітьми у порядку спадкування.
  Так, рішенням Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 02.06.2016 задоволено заяву Запорізької місцевої прокуратури № 1 в інтересах дитини та встановлено факт наявності у батька, що загинув під час виконання бойових завдань у зоні проведення антитерористичної операції, статусу військовослужбовця, який загинув під час виконання обов’язків військової служби.
   Особлива увага приділялась питанням забезпечення житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема збереження їх майна, забезпечення прав на спадкове майно.
   Упродовж 1 півріччя поточного року задоволено 10 позовів вказаної категорії на суму близько 570 тис. грн.
   Протягом поточного року органами прокуратури області здійснено вступ у розгляд 136 справ за позовами інших осіб на захист прав дітей та держави.
   Так, з метою попередження відчуження майна дитячого оздоровчого закладу прокуратурою області здійснено вступ у розгляд справи господарським судом позову ПП «Курорти Приазов’я» до КЗ «Запорізький обласний дитячий протитуберкульозний санаторій» Запорізької обласної ради про зобов’язання укласти договір купівлі-продажу майна дитячого оздоровчого закладу та за зустрічним позовом Запорізької обласної ради до ПП «Курорти Приазов’я» про визнання недійсним результатів проведення аукціону та скасування протоколу аукціону, на якому відчужено майно КЗ «Запорізький обласний дитячий протитуберкульозний санаторій».
   Загалом забезпечено належний стан роботи з особистого прийому, розгляду звернень та забезпечення доступу до публічної інформації. Зокрема, до органів прокуратури області звернулось понад 7 тисяч громадян, з них 2,5 тисячі – на особистих прийомах. Вирішено по суті 3675 звернень. Також від громадян надійшло та вирішено майже вдвічі більше запитів на отримання інформації (130 проти 70 за 1 півріччя 2015 року). Органами прокуратури області задоволено 116 звернень шляхом своєчасного реагування та поновлення прав громадян в межах наданих повноважень.
   Так, за втручання прокуратури поновлено права на соціальний захист неповнолітнього, батько якого загинув у відрядженні під час участі в антитерористичній операції на Сході країни.
    Керівництвом прокуратури області прийнято 115 громадян, у тому числі 51 під час виїзних прийомів. Особисто прокурором області прийнято 56 громадян.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1896