Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.07.2016

Офіційний коментар прокуратури області на коментарі аграріїв Запорізького регіону, викладені на веб-сайті Запорізької обласної державної адміністрації 14.07.2016р.

   На офіційному веб-сайті Запорізької обласної державної адміністрації 14.07.2016 розміщено публікацію, з посиланням на позицію аграріїв Запорізького регіону, щодо незадовільної діяльності органів прокуратури області із земельних питань.
    З цього приводу прокуратура області інформує про наступне.
   Упродовж 2015-2016 років органами прокуратури області забезпечено ефективний захист інтересів держави у сфері земельних відносин представницькими заходами реагування.
   За вказаний період часу на цьому напрямі пред’явлено позовів на суму майже 865 млн. грн., задоволено 382 позови на суму понад 507 млн. грн., державі та територіальним громадам повернуто 1095 га земель.
   Здійснюючи представницьку функцію у сфері земельних відносин, органами прокуратури області приділено особливу увагу питанням виявлення та реагування на протиправні «схеми» передачі земельних ділянок державної та комунальної власності в оренду для ведення фермерського господарства поза конкурсною процедурою.
   Зокрема, упродовж вказаного періоду пред’явлено 37 позовів про скасування незаконних розпоряджень та рішень органів державної влади та місцевого самоврядування, визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок площею 1587 га вартістю майже 47,5 млн. грн. та їх повернення у володіння держави та територіальних громад.
    Наразі судами вже задоволено 27 позовів вказаної категорії на суму понад 24 млн. грн., державі та територіальним громадам фактично повернуто 137 га земель.
   Більш того, за вказаними позовами органів прокуратури області судами не прийнято жодного остаточного рішення про відмову у їх задоволенні.
    Водночас Верховним судом України у травні поточного року підтверджено доводи прокурорів з приводу того, що за приписами земельного законодавства громадянин може використати право на отримання земельної ділянки державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства лише один раз, додатково земельні ділянки громадянин або фермерське господарство мають право отримати на конкурентних засадах через участь у торгах.
   Захист інтересів держави у сфері земельних відносин був та залишається одним із пріоритетних напрямів прокурорської діяльності.
   У зв’язку з чим органи прокуратури області й надалі принципово реагуватимуть законодавчо визначеними заходами на кожне порушення земельного законодавства, а оцінка обґрунтованості та правомірності позовних вимог прокурорів буде надана судом. 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2018