Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.06.2016

Прокуратура принципово реагує на незаконні судові рішення

  Органами прокуратури Запорізької області систематично вживаються заходи з представництва інтересів держави на стадії виконання судових рішень.
 
 - Так, внаслідок ретельного опрацювання відомостей Єдиного державного реєстру судових рішень виявлено факт прийняття суддею одного з районних судів області незаконного рішення про зняття арешту з автомобіля підприємця, - повідомила начальник відділу прокуратури Запорізької області Кристина Токмакова. - Це обтяження було застосовано державним виконавцем з метою забезпечення стягнення з власника автівки понад 400 тисяч гривень штрафних санкцій до державного бюджету. А протиправне рішення суду дозволило підприємцеві у подальшому відчужити транспортний засіб, що, в свою чергу, не надало можливості стягнення  цих коштів у виконавчому провадженні.
 
  За апеляційною скаргою місцевої прокуратури це судове рішення апеляційним судом  скасовано.
 
  Водночас при здійсненні таких представницьких заходів прокуратурою Запорізької області встановлено факт внесення завідомо неправдивих відомостей до судового рішення
та матеріалів судової справи  про участь сторін при її розгляді та підтримання позову. Цим порушено основні засади судочинства – рівність учасників процесу в реалізації процесуальних прав, доступність, відкритість і гласність судового процесу.
 
  За фактом підробки офіційних документів прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 КК України.
 
  Слід зазначити, що такий випадок непоодинокий. Цим самим суддею у подальшому безпідставно прийнято рішення про зняття арешту з рахунків суб’єкта господарювання, який заборгував державному бюджету майже півмільйону  гривень економічних санкцій.
 
  Оцінку цьому рішенню надасть апеляційний суд Запорізької області за наслідками розгляду апеляційної скарги прокуратури.
 
  Вважаємо, що прийняття судами таких та аналогічних рішень не сприяє відновленню довіри суспільства до органів судової влади.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2631