Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.05.2016

Звернення прокуратури області до громадян

     Останнім часом в регіоні окремі радикально налаштовані громадяни, керуючись лише власними надуманими міркуваннями, виказують невдоволення діяльністю правоохоронних та судових органів. У зв’язку з тим, що у доводах цих громадян відсутнє будь-яке фактичне обґрунтування, ми вважаємо, що своїми діями вони намагаються розгойдати суспільство, спонукати законослухняних громадян до скоєння правопорушень.
 
            Нагадаємо, у січні група осіб, залучивши через соціальні мережі неповнолітніх студентів Запорізького професійного ліцею та Запорізького професійного промислового ліцею, провела акцію протесту під будівлею прокуратури області. Ця група висловлювала недовіру прокурору області щодо розслідування конкретного кримінального провадження. Такі дії  ці особи супроводжували ганебними висловлюваннями та грубим порушенням громадського порядку: закидували  фасад будівлі курячими яйцями.
 
            За цим фактом слідчим віділом Вознесенівського відділення поліції наразі розслідується кримінальне провадження за ч.2 ст.296 КК України – хуліганство, вчинене групою осіб, та ч.1 ст.343 КК України – вплив у будь-якій формі на працівника правоохоронного органу з метою добитися прийняття незаконного рішення. Виконуються необхідні слідчі дії.
 
            Крім цього, на початку квітня ці ж особи біля будівлі Запорізької обласної державної адміністрації провели несанкціонований мітинг, під час якого рвали портрети Президента України Петра Порошенка.
 
  Обставини цієї події на цей час досліджуються в рамках кримінального провадження  - за фактом хуліганства, вчиненого групою осіб (ч. 2 ст. 296 КК України). Зауважимо, що навіть за встановлення відсутності складу злочину відносно осіб-організаторів несанкціонованих зборів буде складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 185-1 КУпАП.
 
  Сьогодні, 16 травня, за участю окремих осіб, серед яких були і учасники двох попередньо вказаних подій, під будівлею облдержадміністрації також пройшло зібрання з вимогою відставки керівника прокуратури області. На щастя, минулося без сутичок та порушень громадського порядку.
 
   Вигаданим приводом стало рішення апеляційного суду Запорізької області у кримінальному провадженні відносно одного із учасників акції - громадянина Ц. У цій справі прокурор зайняв позицію останнього: висловив свою думку щодо скасування вироку суду першої інстанції та направлення провадження на новий судовий розгляд. Так передбачено чинним законодавством.
 
    Наразі стало відомо, що учасники цієї акції завтра, 17 травня, планують провести зібрання – мітинг біля будівлі прокуратури. З огляду на це, поважаючи конституційне право громадян збиратися мирно, закликаємо дотримуватись вимог закону при проведенні заходу, адже кожному факту його порушення компетентними правоохоронними органами буде надана відповідна юридична оцінка.
 
     Також звертаємося до батьків. Будьте уважними до своїх дітей, особливо до неповнолітніх. Ті двадцять чи тридцять гривень, які вони можуть "заробити" на таких мітингах, не варті того, щоб ризикувати спокоєм та благополуччям ваших сімей.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2381